Ook in een kinderdagverblijf of onder de hoede van gastouders kan een baby overlijden onder het beeld van wiegendood. Helaas komt dat in Nederland enkele malen per jaar voor. Het overkomt jonge baby's relatief aanmerkelijk vaker dan in thuissituaties. Gezien het grote aantal jonge kinderen waarvoor opvang wordt gezocht, is blijvende aandacht voor preventieve maatregelen in het algemeen en specifieke extra aandacht voor jonge baby's verstandig. Het zorgvuldig volgen van de preventieadviezen verlaagt ook in de kinderopvang het risico op wiegendood aanzienlijk, nochtans kan niemand het helemaal uitsluiten.De mogelijkheden tot preventie zijn tijdens kinderopvang niet wezenlijk anders dan in thuissituaties, maar toch zijn er verschillen, omdat de omstandigheden heel anders zijn dan thuis. De kwaliteit van de opvang kan nog zo hoog zijn, vooral voor jonge zuigelingen is de overgang van thuis naar kinderopvang een niet te onderschatten ingrijpende gebeurtenis.
Bijna alles verandert, wanneer een baby in de veelal door meer kinderen bevolkte crèche belandt. Om te beginnen zal de tot de leeftijd van een jaar zo belangrijke borstvoeding worden verstoord. Niet zijn ouders zijn bij de baby, maar andere en vaak wisselende verzorgers. Er is sprake van nieuwe geluiden, andere geuren, ander bedje, afwijkende dagindeling, noem maar op. Het is meer dan een vermoeden dat deze voor de baby schokkende veranderingen van routine voor baby’s ongunstig uitpakken, vooral voor de jongsten. Er komen steeds meer aanwijzingen uit onderzoek dat zij te maken hebben met stress. Daarom is het verstandig dat ouders de schok van de overgang naar kinderopvang enigszins temperen door enkele bezoeken af te spreken ter kennismaking en gewenning.
Een aantal tips om wiegendood te voorkomen:
• Leg je baby altijd op zijn rug te slapen.
• Het is aangeraden de slaapkamer niet boven de 20° op te warmen bij kinderen jonger dan 8 weken en niet boven de 18° als het meer dan 8 weken oud is.
• Het is aan te bevelen het kind tijdens de slaap niet te veel toe te dekken. Een slaapzak met armsuitsnijdingen en goed passend bij zijn gestalte voldoet zeer goed. In de winter 1 of 2 dekens. Niet te hoog opgemaakt.
• Een stevige matras te slapen leggen die geen ruimte laat naast het kader van het bed.
• Geen hoofdkussen .
• Wanneer de wieg voorzien is van spijlen moet de afstand tussen 2 spijlen minder dan 8 cm bedragen.
• Roken, zowel tijdens de zwangerschap als tijdens de eerste levensmaanden van het kind, is ten stelligste af te raden. Het is verboden te roken in de kamer waar het kind slaapt.
• Wanneer het kind in slaap is gevallen na een huilbui, kijk dan even hoe het kind is ingeslapen.
• De plaats waar het kind slaapt moet regelmatig gelucht worden.
• Geen huisdieren in de kamer waar het kind slaapt
• Een fopspeen zou het risico op wiegedood verminderen.
24.1.08
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten